Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

Meddőségi kivizsgálás, ovuláció serkentés

Meddőségi kivizsgálás

Férfiaknál elsőként az ondó minőségét szokás megvizsgálni, mely egy meglehetősen gyors és egyszerű folyamat. A spermiumok száma (spermaszám) mellett vizsgálják a spermiumok mozgékonyságát, élettartamát és szerkezeti jellemzőit is.
 

A szakma szabályai szerint egészséges spermáról (normozoospermiáról) akkor beszélhetünk, ha 1 milliliter ejakulátumban legalább 20 millió spermium található, azoknak legalább fele elegendően mozgékony és minimum 30%-uk normál szerkezetű. A különböző spermaparaméterekben mutatkozó eltéréseket az alábbi szakkifejezésekkel jellemzi az orvostudomány:

 

  • Oligozoospermia: alacsony spermaszám
  • Asthenozoospermia: kevés mozgó spermium
  • Teratozoospermia: sok kóros szerkezetű spermium
  • OAT szindróma: mindhárom paraméter eltér az ideálistól
  • Azoospermia: nincs spermium az ejakulátumban

 

Nőknél a meddőségi vizsgálatok némiképpen hosszadalmasabbak, s adott esetben kellemetlenek is lehetnek.
Először azt kell tisztázni, hogy funkcionális (hormonális) vagy anatómiai eltérésről van-e szó.

 

petevezetők elzáródása

A leggyakoribb szervi eltérés a petevezetők elzáródása, mely egynapos sebészeti eljárással orvosolható. Előfordulhat olyan is, hogy a méhben egy szeptum (fal) van, mely bizonyos esetekben beágyazódási nehézséget jelent.

 

petefészkek működés, pajzsmirigy probléma, ösztrogén termelés

A hormonális eltérés hátterében állhat a petefészkek működésbeli elégtelensége, vagy pajzsmirigyprobléma, esetleg az agyalapi mirigy elégtelen működése.
Több vizsgálat is igazolta, hogy a kórosan elhízott nők esetében elégtelen az ösztrogén termelése, mely szintén állhat a terméketlenség hátterében. Ilyen esetben akár már 10%-os súlyvesztés is megoldhatja a meddőség problémáját.

A meddő párok 90%-ánál gyógyszeres kezeléssel vagy asszisztált reprodukciós eljárással (mesterséges megtermékenyítéssel) kezelhető a gyermektelenség.

A pár meddőségi kivizsgálásánál fontos szempont, hogy egy eltérés felderítése után ne szakítsák félbe a szűrést, mivel a későbbi sikeres kezelés érdekében az összes fellelhető okot meg kell találni.
Ebbe beletartozik az is, hogy egy vagy több szervi eltérés megléte nem zárja ki a pszichés eredetű akadályokat, ezért főként a nő pszichológiai szűrése éppolyan fontos, mint az egyes laborvizsgálatok.
 

Az ovuláció serkentése


Ha a teherbeeséshez nincs a nőnek érett petesejtje, akkor egy vérvizsgálat útján részletes hormonprofilt készítenek, mely a hormonháztartás rendellenességeit hivatott feltárni.

Ezt követően egyénre szabott, injekciós hormonpótlással érik el, hogy létrejöjjön a peteérés, vagyis az ovuláció, majd a megtermékenyülést követően szintén külsőleg pótolják a sárgatest hormont annak érdekében, hogy a beágyazódás megtörténjen, és a terhesség megmaradjon. Ez az eljárás az úgynevezett ovuláció indukció, melyet Magyarországon a nőgyógyászati szakrendeléseken, illetve meddőségi ambulanciákon végeznek.
Ennél az eljárásnál maga a megtermékenyülés természetes úton jön létre a pár együttlétekor, s pusztán a „terep előkészítése” történik külső beavatkozással.

 

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank