Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

amikor nem jön a baba - mesterséges megtermékenyítés

Minden, amit tudni érdemes a mesterséges megtermékenyítésről

A legtöbb pár számára a legcsodálatosabb ajándék az élettől a gyermekáldás. Azonban az áhított célt elérni nem mindenki számára olyan egyszerű.
A szakirodalom szerint, ha egy férfinak és egy nőnek rendszeres nemi élet mellett (ez átlagosan heti legalább 2-3 alkalmat jelent) egy éven belül nem fogan gyermeke, akkor a párt meddőnek tekintik.
Szerencsére a folyamatosan fejlődő orvostudomány egyre hatékonyabb módszerekkel igyekszik segíteni azon párokon, akiknek az átlaghoz képest kissé nehezebben sikerül természetes úton közös gyermeket nemzeni.
 

A meddősség okairól:

Az ok számtalan lehet, s ennek kiderítése olykor igen hosszadalmas, mégis a későbbi sikeres teherbeesés érdekében első lépésként ezeket kell felderíteni.
A háttérben mindkét nemnél szervi, hormonális, illetve genetikai ok bújhat meg.

Az esetek 20%-ban mindkét félnél találnak valamilyen termékenységi problémát, 10%-nál pedig semmilyen fiziológiai elváltozás nem látszik.
Utóbbi csoportra vonatkozik, hogy körülbelül 50-70%-ban lelki eredetű problémával állunk szemben, melynek kiderítéséhez és feloldásához pszichológus szakember bevonása szükséges.
A pszichés okok mellett nem elhanyagolhatók a különféle stresszhatások sem, melyek felderítése szintén a vizsgálatok fontos részét képezi.

 

Nemenként megvizsgálva a férfiaknál előforduló szervi okokat az alábbiak szerint csoportosítjuk:

 • a spermiumok termelésének és fejlődésének rendellenességei
 • a spermiumok mozgékonyságának rendellenessége
 • a spermiumok útjának elzáródása
 • ejakulációs nehézségek

 

A női meddőség szervi okai három főbb csoportba sorolhatók:

 • hormonális problémák
 • szervi rendellenességek
 • ismételt vetélés, méhen kívüli terhesség, halvaszülés

 

A szervi okoknál mindkét félnél felléphet immunológiai tényező, amikor a nő, illetve a férfi szervezete nagy mennyiségű ellenanyagot termel a spermiumok ellen, megakadályozva ezzel az ivarsejtek egyesülését. Nagyon gyakori, hogy valamilyen bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés okoz meddőséget, ezért a kivizsgálások során minden esetben végeznek erre irányuló szűrővizsgálatokat is.

Mivel napjainkra a gyermekvállalás kitolódott a nő 30 éves korára, a meddőségi problémával jelentkező nők többsége 35 év körüli, a mesterséges megtermékenyítésen áteső nők zöme pedig 35-45 év közötti. Ezek az adatok a késői gyermekvállaláson túl még azzal is magyarázhatók, hogy a 30. életév után a nők, 35. életév után pedig a férfiak termékenysége is rohamosan csökkenni kezd.
 

 • Meddőségi kivizsgálás, ovuláció serkentés

  Ha a pár jelentkezik a szakorvosnál meddőségi kivizsgálásra, a férfi esetében az andrológus, a nő esetében a nőgyógyász rendeli el a különféle vizsgálatokat, de ezek történhetnek egy intézményben is, amennyiben a pár meddőségi ambulanciára avagy meddőségi központba megy.

 • A mesterséges megtermékenyítés típusai

  A lombikbébi program folyamata és alkalmazott módszerei. A mesterséges megtermékenyítés többféle eljárást takar attól függően, hogy a beavatkozás a nő szervezetében, vagy azon kívül történik, illetve a beavatkozáshoz szükség van-e idegen donor bevonására.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank