Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

az első hónap

A várandósság első hónapja

kismama

Ez az úgynevezett „észrevétlen hónap”, hiszen az első négy hétben a legtöbben még nem is tudnak várandósságukról, a jellemző tünetek még nem jelentkeznek, csupán terhességi teszt vagy ultrahang-vizsgálat segítségével lehet igazolni, hogy megtörtént a megtermékenyülés. Ugyan néhány nőnél a negyedik héten már jelentkezhet enyhe émelygés, hányinger, de ezekről a tünetekről elsőként nem következtetnek terhességre. Mégis ebben a nagyon korai időszakban dől el minden. Éppen ezért már a terhesség tervezésekor ajánlott a nőnek odafigyelnie az őt ért károsító környezeti hatásokra.

 

 

A dohányzás és alkoholfogyasztást már ekkor ajánlott felfüggeszteni, a kávébevitelt pedig napi 1-2 csészére korlátozni (és lehetőleg gyengébb kávét igyunk). Az életmód megváltoztatása elősegíti a sikeres beágyazódási folyamatot, később pedig az embrió ideális fejlődését. Már a várandósság előtt fontos feltölteni a szervezet folsav-raktárait, a tervezéstől egészen az első trimeszter végéig napi 800 mikrogramm folsavbevitel ajánlott.
 

 

baba


Az első hónap lényegében a megtermékenyült petesejt beágyazódásának időszaka. Mivel a terhességi heteket az utolsó menstruáció első napjától számítják, az első másfél-két hét így valószínűleg még a megtermékenyülés előtti időszak. A petesejt megtermékenyülése után egy héttel már szedercsíra állapotról beszélünk, ezt követően hólyagcsíra keletkezik, benne az úgynevezett embriócsomóval. Ez a sejtcsoport beleolvad a méh megvastagodott nyálkahártyájába, s innentől kezdve az anyai vér táplálja a kialakuló embriót. A beágyazódáskor néhány nőnél pecsételő vérzés jelentkezik, ami teljesen normális. A megtermékenyülést követő harmadik hétben fejlődik ki az embrió kezdetleges idegrendszere, a 22. nap környékén pedig kezdetleges szív keringeti a vért.
 

A terhesség első hónapja kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdések

 

  • Mikor dől el a baba neme?

Az embrió neme már közvetlenül a megtermékenyülés pillanatában eldől, mégpedig a hímivarsejt által. A petesejt csak X nemi kromoszómát tartalmaz, a spermium viszont X vagy Y kromoszómát. Ha előbbi ér célba, akkor leány magzat fejlődik, ha utóbbi, akkor pedig fiú.

 

  • Mikortól mutatja ki a terhességi teszt, hogy babát várok?

A ma forgalomba lévő tesztek túlnyomó része már 10 nappal a megtermékenyülést követően 99%-ban biztos eredményt tud mutatni. A tesztcsík a vizeletből mutatja ki, hogy a hCG nevű hormon eléri-e a megtermékenyülést követő mennyiséget.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank