Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

az ötödik hónap

A várandósság ötödik hónapja

kismama

A megnövekedett vérmennyiségtől nem ritka, hogy a kismamának orrvérzése van, vagy fogmosáskor vérzik az ínye. Főleg a gyakori orrvérzés lehet C-vitamin hiánytünete is, ilyenkor mihamarabb pótolni kell sok nyers zöldséggel és magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökkel, csipkebogyó teával.

Az első négy hónapra jellemző gyakori vizelési inger ilyenkorra enyhülni szokott. A 16. és 20. hét között a legtöbb várandós már megérzi babája mozgását; az első gyermeküket várók, általában később, míg a többszöri terhesek már korábban.

Az első érzés nem kifejezett rugdosás; mivel a magzat ilyenkor még nagyon apró, inkább remegő, reszkető vagy lebegő érzetek ezek, melyet lehet, már korábban is érzett a kismama, csak akkor még nem tudatosult benne, hogy ez már a pici mozgása és nem emésztési folyamatok.

 

Jegyezzük meg azt a napot, amikor először éreztük a baba mozgását, mert ez a dátum fontos támpont lesz a szülés várható idejének kiszámításához.

A 20. hétig megtörténik a második ultrahang vizsgálat, immár az AFP-érték birtokában. Ekkor már bármilyen csont vagy belső szervi rendellenesség látható.

 

baba

Ezt az időszakot, és általában a második trimesztert inkább a hosszbeli növekedés jellemzi, az újszülöttre jellemző zsírréteg majd az utolsó harmadban alakul ki.
Ekkor a magzat végtagjai még jellemzően vékonyak, de már annyira fejlettek, hogy mozgásuk összerendezett, s a baba vígan „úszkál” a magzatvízben, hisz egyelőre van helye bőven.

Emésztőrendszerén keresztül megy a magzatvíz, hiszen nagyokat kortyol belőle, s az is előfordul, hogy csuklik. Szép lassan bőrének faggyúmirigyei is megkezdik működésüket: vékony magzatmázzal borítják be a pici testét, ami megvédi attól, hogy a magzatvíztől felázzon.

A tejfogcsírák mögött fejlődni kezdenek a maradandó fogak kezdeményei is. Haja és körme növekedésnek indul.

Szívverése erőteljesebb és gyorsabb, kb. 120–140 dobbanás percenként.

Ekkor már hallja a külvilág hangjait, az anya bélmozgásait, szívverését, beszédét, a hangosabb zajokra mozgékonyabb lesz; már lehet vele zenét hallgatni.

Ízérzékelése megközelíti a felnőttekét.

A hónap végére kb. 340 gramm és 25–29 cm hosszú.

 

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank