Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

a negyedik hónap

A várandósság negyedik hónapja

kismama

Az első trimeszter kellemetlen tünetei egyre ritkábban fordulnak elő, vagy már teljesen el is tűntek. Az étvágy visszatér és megszűnik az aluszékonyság.
Ha azonban még mindig fáradságot érez a terhes kismama, fontos, hogy elegendőt aludjon és megfelelő minőségű élelmiszert, sok zöldséget, gyümölcsöt és fehérjét (állati és növényi eredetűt egyaránt) fogyasszon.

A méh rohamos iramban növekszik, lassan átlépi a csípőcsontok magasságát. Némi pocak is már látszik (még az első gyermeküket váróknál is), de a távolabbi környezet még nem tudja eldönteni, hogy egy új jövevénytől vagy csak egy kiadós ebéd miatt.

A mellek is szembetűnő változáson esnek át, a szülésig két-három kosármérettel nagyobbodhatnak a kiinduló mérethez képest.

A hónap végére megnő a várandós kismama keringő vérmennyisége is, melynek legszembetűnőbb jele a kivirult, pirospozsgás arc, de a fokozott izzadás és a bővebb hüvelyi váladék is ennek tudható be. Előfordul, hogy hirtelen felálláskor a kismama könnyebben megszédül, erre érdemes odafigyelni.

 

A 16. héten kerül sor vérvétellel az AFP-vizsgálatra.

Amely egy a magzat által termelt hormon szintjét méri. Az alfa-fetoprotein igen tág határértékek között mozog, de bizonyos eltolódás növelheti a kockázatát egyes genetikai rendellenességeknek. Azonban egyedüli értékként nem mérvadó, csupán egy támpont; emelkedett értéke jelezhet ikerterhességet is.

 

baba

A magzat arca a hónap során szépen formálódik: a szemek közelítenek egymáshoz, a fülkagylók is szépen formálódnak. Ekkor már képes az ujját szopni és a nyelést is gyakorolja. A bőrén finom szőrzet, úgynevezett lanugó képződik, ami születés előtt vagy után kihullik. Ezzel együtt a szemöldök és szempillák is növekedésnek indulnak.
Az ultrahangon a neme ekkor már felismerhető.

A belső szervek működése megkezdődik: a vesék kiválasztanak, a belek perisztaltikus mozgást végeznek.

A 16. hétre súlya 80 gramm körüli, ülőmagassága 10-11 cm.

 

A terhesség negyedik hónapjában leggyakrabban felmerülő kérdések

 

  • Enyhe szúró hasi fájdalmat érzek néha. Valami gond van?

A méh rohamos növekedése következtében normálisnak számít, főleg az első gyermeküket váró nőknél, hogy olykor enyhe szúró jellegű, hasi vagy lágyéktáji fájdalmat éreznek.
Enyhítő lehet, ha magzati pózba gömbölyödik, és egyenletes légzésekkel megpróbál lazítani.

Ha nem múlik, vagy erősödik a fájdalom, mindenképpen forduljon orvoshoz!


 

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank