Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

a második hónap

A várandósság második hónapja

kismama

A tipikus reggeli rosszullétek ebben a hónapban érzékelhetők a legkifejezettebben, s a nap bármely szakában jelentkezhetnek. Szédülés, hányinger, hányás a legjellemzőbbek, de jelentkezhet már ekkor gyomorégés, gyomorfájdalom is. A mellek a tejtermelésért felelős mirigyek megsokszorozódása miatt érzékennyé válnak, megnagyobbodhatnak és fájdalmasan feszíthetnek is.

Nagyon fontos, hogy az esetleges hányás következtében veszített folyadékot és ásványi anyagokat a kismama pótolja a nap folyamán; nap közben legalább egy liter ásványvizet kortyolgasson el.

A táplálkozásnak ebben az időszakban van a legfontosabb szerepe, így vannak olyan élelmiszerek, melyeket ekkor már érdemes kiiktatni a várandós étrendből. Ilyenek

  • a nyers vagy félig nyers húsok (pl.: tatár beefsteak, löncshús, virsli, sushi)
  • a nyers tojást tartalmazó ételek (pl.: majonéz, tojáshabok, tiramisu)
  • a penészes sajtok (camambert, kék-márványsajt, brie)

Ezek az ételek olyan kórokozókat tartalmazhatnak, melyeket egy felnőtt szervezete ugyan kivéd, de a fejlődő magzatra, pláne az embrióra még végzetes hatást fejthetnek ki.

A kismama szervezete ebben az időszakban készül fel a várandósságra, ezért hatalmas változásokon megy át, melynek következtében megjelenik a nagyfokú aluszékonyság. Fontos, hogy a kismama ebben az időszakban eleget aludjon, de a napi 1-2 csésze gyenge kávé egyáltalán nem tiltott. A legtöbben a kellemetlen tünetek hatására – és mert ekkor már észlelik a menstruáció kimaradását – elvégzik a terhességi tesztet.

 

nőgyógyász állapítja meg a terhesség tényét

Ez után ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt, aki ultrahanggal megállapítja a terhesség tényét, majd a védőnőnél is ilyenkor kell jelentkezni.
 

baba

Ekkortájt alakul ki az embrió keringése, a végtagok, az arc, a törzs nagyiramban fejlődik, a fejvég is egyre formálódik, kialakul a teljes csontváz.
A terhesség második hónapjának a  második felében a végtagokon már ujjkezdemények is kifejlődnek, a szívkamrák és az izmok kezdenek kialakulni, illetve a köldökzsinór is kifejlődik.
A hónap végére az embrió belép a magzati szakaszba, s az izmok elvégzik első mozgás-próbálkozásaikat.

A 8. héten a magzat hossza kb. 2,5 cm, tömege 2,5 gramm.
 

A terhesség második hónapjában leggyakrabban felmerülő kérdések

 

  • Hogyan lehet enyhíteni a rosszulléteket?

Ügyeljen arra, hogy a gyomra soha ne legyen teljesen üres, vagy teljesen tele. Legyen önnél mindig valami rágcsálnivaló (pl.: kétszersült, korpás keksz), s érdemes napjában többször (akár hatszor-nyolcszor) kisebb mennyiségű ételt fogyasztani.
A reggeli rosszullétek elkerüléséért érdemes még az ágyban, felkelés előtt elropogtatni néhány kekszet. Jótékony hatásúak a hideg gyümölcslevek, a citrom és a gyömbér is. Ha hiányállapot okozza a rosszulléteket, a B6-vitamin is csillapító hatású lehet.

 

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank