Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

a hatodik hónap

A várandósság hatodik hónapja

kismama

Ha ebben az időben fejfájás, szédülés, gyomorégés jelentkezik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Legtöbb esetben elég az étrenden változtatni, hogy a kellemetlen terhességi panaszok elmúljanak, de lehet alkati probléma is. A has körfogata a második harmad végére már jelentősen megnő, melyet leginkább a derékfájások jeleznek.
Érdemes kismama tornán elsajátítani különféle hátizom erősítő és deréklazító gyakorlatokat, amiket utána mindennap végezhet a várandós.
A megnövekedett méh kiszorítja helyéről a belső szerveket, ezért előfordulhat – főként étkezések után – nehézlégzés. Érdemes egyszerre csak kisebb adagokat fogyasztani.

A terhes kismama egyre intenzívebb mozgásokat észlel, napjában többször is. Ekkor már jelentkezhetnek rövidebb haskeményedések, amikor a méh simaizmai megfeszülnek. Elsősorban nagyobb fizikai megterhelést követően jelentkeznek, vagy stressz hatására. Ezek az összehúzódások felkészítik a méh izomzatát a szülésre, de ha túl sokáig vagy túl gyakran fordul elő, esetleg fájdalmasak, mindenképpen értesíteni kell a kezelőorvost és utasításának megfelelően el kell kezdeni a magnézium pótlását.

A hónap végén, általában a 24. héten történik a terheléses vércukorvizsgálat, mely a gesztációs diabéteszt hivatott kiszűrni.

 

baba

A 24. héten világra jött koraszülötteknek már van esélyük az életben maradásra. A tüdő azonban ilyenkor még fejletlen, mivel csak ekkor kezd el az úgynevezett surfactant nevű anyag termelődni, mely megakadályozza, hogy a tüdő léghólyagocskái összeessenek.
A fülben található egyensúlyérzékelésért felelős szervek ekkorra alakulnak ki, tehát a baba érzi, mikor van fejjel lefelé. A magzati fehérvérsejtek is elkezdenek termelődni, melyek a fertőzések leküzdésében játszanak szerepet.
Az agykéreg elkezd tagolódni, s az idegsejtek is rohamos fejlődésnek indulnak.

A baba már mindennap aktívan mocorog, kialakul az újszülöttekéhez hasonló alvásritmusa; pislog és mosolyog, csuklani és köhögni is képes.

A második trimeszter végére a magzat súlya majdnem egy kilogramm, hossza körülbelül 35 cm, s innentől kezdve minden héten 1 cm-t nő. A bőralatti zsírszövet is egyre vastagabb és a tüdeje is szépen kifejlődött. Ha ekkor jönne világra, már 85% esélye lenne a túlélésre.

 

A terhesség hatodik hónapjában leggyakrabban felmerülő kérdések

  • Mennyi az ideális súlygyarapodás a második trimeszter végére?

Ugyan a magzat még csak 1 kg-ot nyom, a járulékos szervek, tehát a megnagyobbodott méh, a magzatvíz, a méhlepény, a nagyobb vérmennyiség, az emlők és a tápanyag-tartalékként szolgáló zsírréteg, plusz a szervezet által visszatartott folyadék együttesen körülbelül 8-11 kg plusz súlyt számít. Ha ennél többet szedett fel idáig, érdemes átgondolni, mi az, ami esetleg felesleges kalóriákat jelent az étrendjében.

  • Mi okozza, hogy a nap végére bevág a zokni és guggoláskor feszülnek a lábaim?

A hormonok hatására a várandós szervezete hajlamos folyadékot visszatartani. Ezt vizesedésnek, vagy ödémának nevezzük. Érdemes gyakran felpolcolni a lábakat és nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű (legalább napi 1-1,5 liter) folyadékot (lehetőleg vizet) igyon a kismama.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank