Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

a nyolcadik hónap

A várandósság nyolcadik hónapja

kismama

Néhány kismamánál előfordul, hogy az emlőbimbóból sárgás, sűrű folyadék ürül. Ez nem más, mint az úgynevezett kolosztrum, vagy előtej, mely ellátja az újszülöttet fontos vitaminokkal és immunanyagokkal mindaddig, míg a tejbelövellés nem történik meg. Az egyre gömbölyödő, növekvő pocak egyre nagyobb terhet jelent a kismama számára, mind a hétköznapi teendőkben, mind az alvásban.
Ajánlatos minél több időt feküdni a bal oldalunkon, mert ezzel támogatjuk leginkább a magzat vérellátását és a várandós kismama légzését is megkönnyíti.

Ilyentájt már a legtöbb kismamában kialakulnak szorongó gondolatok a szülésről, éppen ezért érdemes utánanézni a választott kórház nyújtotta lehetőségeknek (fájdalomcsillapítás, alternatív vajúdási és szülési testhelyzetek vagy segítő eszközök, rooming-in stb.).

A babakelengyét is ajánlott már ilyenkor összeállítani, nehogy kellemetlenség adódjon abból, ha netán korábban kikívánkozik a kisbaba.
Legyen bekészítve minden egy bőröndbe, hogy ha kórházba kell indulni, elég legyen felkapni!

 

baba

A magzat haja, szemöldöke, szempillái ekkorra már szépen kifejlődtek. Szemei érzékenyek a fényre, a körvonalakat már homályosan látja, s képes tájékozódni a méhben.
Ekkorra alakul ki a magzat végleges testhelyzete.

Ha nem fejjel lefelé fekszik a medencében, az orvos kiírhatja császármetszésre a kismamát, ugyanis manapság nem szívesen mennek bele a szülésznők és a szülészek egy farfekvéses világrajövetelbe. A magzat bőre teljesen kisimul, a lanugó pedig eltűnik.

Mozgásai a kis hely miatt alábbhagynak, de a 35. héttől figyelni kell, hogy a napi 10 mocorgás meglegyen.

Testtömege a hónap végére eléri a 2500 grammot, hossza pedig a 45 cm-t.

 

A terhesség nyolcadik hónapjában leggyakrabban felmerülő kérdések

  • Mikor ajánlott megkezdeni a szülési szabadságot?

Ha jogosult a terhességi-gyermekágyi segélyre (azaz legalább egy évig volt biztosítása), a juttatás időtartama megegyezik a szülési szabadságéval, azaz 168 nappal.
Ebből lehetőleg 28 nap a szülés várható időpontja elé essen. Ha úgy érzi, hogy már nem tud dolgozni, érdemes a fennmaradó szabadságokat is egyben kivenni a terhességi-gyermekágyi segély időtartamára.

  • Mikortól kell CTG-re járni és milyen gyakran?

A 35. héttől hetente, illetve a 40. hét betöltése után a legtöbb helyen kétnaponta visszahívják a várandósokat, mert ekkor már bármelyik percben megindulhat a szülés, ráadásul a 40. héttől a magzat vér- és tápanyagellátása is rohamosan csökken.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank