Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

Terhes vagyok?

Terhes vagyok? Várandós vagyok? Babát várok? Babavárás hónapról hónapra. Nőgyógyász kereső

VÁRANDÓSSÁG HÓNAPRÓL HÓNAPRA


A terhesség átlagos időtartama 280–284 nap. Ez az időszak sok titkot rejt magában, mely a kismama és környezete számára is érdekes. A természet csodája, amikor egy petesejt és egy hímivarsejt találkozásából egy új élet kezdi meg fejlődését. A magzat első élettere a biztonságot nyújtó anyaméh. Ami ebben a csendesnek egyáltalán nem mondható kis zugban történik, az nemcsak egy fejlődés, hanem egy tanulási folyamat is, melyek felkészítik az új jövevényt a kinti világhoz való alkalmazkodásra. Ma már több kutatás is bebizonyította, hogy az újszülöttek emlékeznek az anyaméhben eltöltött időszakra és az odabent ért ingerekre, élményekre. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a várandóst milyen környezeti hatások érik, és milyen lelki állapotban telik ez a 9 hónap.

Ehhez a feledhetetlen időszakhoz kíván segítséget nyújtani írásunk, mely a várandósság - terhesség - anyai és magzati történéseit mutatja be hónapról hónapra.

 • az első hónap

  Terhes vagyok?

  Ez a terhesség úgynevezett „észrevétlen hónapja”, hiszen az első négy hétben a legtöbben még nem is tudnak várandósságukról, a jellemző tünetek még nem jelentkeznek, csupán terhességi teszt vagy ultrahang-vizsgálat segítségével lehet igazolni, hogy megtörtént a megtermékenyülés.

  Az terhesség első hónapja lényegében a megtermékenyült petesejt beágyazódásának időszaka.
  Mivel a terhességi heteket az utolsó menstruáció első napjától számítják, az első másfél-két hét így valószínűleg még a megtermékenyülés előtti időszak

 • a második hónap

  Terhes vagyok? Igen terhes vagyok.

  A tipikus reggeli rosszullétek ebben a hónapban érzékelhetők a legkifejezettebben, s a nap bármely szakában jelentkezhetnek. Szédülés, hányinger, hányás a legjellemzőbbek. A mellek a tejtermelésért felelős mirigyek megsokszorozódása miatt érzékennyé válnak, megnagyobbodhatnak és fájdalmasan feszíthetnek is.

  Ekkortájt alakul ki az embrió keringése, a végtagok, az arc, a törzs nagyiramban fejlődik.

 • a harmadik hónap

  Terhes vagyok.

  A rosszullétek még most is megkeseríthetik a mindennapokat és a terhességi fáradékonyság is megmarad. De jó hír: már nincs sok hátra, a második trimeszterre a legtöbb kismama fellélegezhet.
  Az első trimeszter végére a magzat fejlődése jelentős mérföldkövet ér el. Valamennyi szerve és szervrendszere kialakul.

 • a negyedik hónap

  Terhes vagyok.

  Az első trimeszter kellemetlen tünetei egyre ritkábban fordulnak elő, vagy már teljesen el is tűntek. Az étvágy visszatér és megszűnik az aluszékonyság.
  A magzat arca a hónap során szépen formálódik: a szemek közelítenek egymáshoz, a fülkagylók is szépen formálódnak. Ekkor már képes az ujját szopni és a nyelést is gyakorolja.

 • az ötödik hónap

  Terhes vagyok.

  A megnövekedett vérmennyiségtől nem ritka, hogy a terhes kismamának orrvérzése van, vagy fogmosáskor vérzik az ínye.
  Ezt az időszakot, és általában a második trimesztert inkább a hosszbeli növekedés jellemzi, az újszülöttre jellemző zsírréteg majd az utolsó harmadban alakul ki.

 • a hatodik hónap

  Terhes vagyok.

  Ha a terhesség ez ideje alatt fejfájás, szédülés, gyomorégés jelentkezik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Legtöbb esetben elég az étrenden változtatni.A has körfogata a második harmad végére már jelentősen megnő.
  A második trimeszter végére a magzat súlya majdnem egy kilogramm, hossza körülbelül 35 cm. A 24. héten világra jött koraszülötteknek már van esélyük az életben maradásra.

 • a hetedik hónap

  Terhes vagyok.

  A terhes kismama éjszakái már egyre nehezebbek. Praktikus lehet, ha már ilyenkor beszerez a kismama egy hosszabb szoptatós párnát, amivel kényelmesebb az alvás.
  Mivel egyre kevesebb helye van az anyaméhben, a korábbi gyakori és erőteljes mocorgások is alábbhagyhatnak, de előfordul, hogy igazán csak ekkorra erősödnek fel.

 • a nyolcadik hónap

  Terhes vagyok.

  Néhány terhes kismamánál előfordul, hogy az emlőbimbóból sárgás, sűrű folyadék ürül. Ez nem más, mint az úgynevezett kolosztrum, vagy előtej. Egyre gömbölyödő, növekvő pocak. A babakelengyét is ajánlott már ilyenkor összeállítani.
  A magzat haja, szemöldöke, szempillái ekkorra már szépen kifejlődtek. Szemei érzékenyek a fényre, a körvonalakat már homályosan látja, s képes tájékozódni a méhben. Ekkorra alakul ki a magzat végleges testhelyzete.

 • a kilencedik hónap

  Terhes vagyok.

  A terhesség utolsó hónapja nem szól másról, mint a várakozásról. A 37. héttől a pici bármikor világra jöhet.
  A baba ekkorra már elhelyezkedik a szülési pozícióba, vagyis a feje beilleszkedik a kismedencébe.

 • amikor nem jön a baba - mesterséges megtermékenyítés

  Magyarországon a nők átlagosan 28-30 éves korukban szülik első gyermeküket, ami a korábbi évtizedek statisztikáihoz viszonyítva jelentős kitolódásnak tekinthető.
  Ez a tény önmagában megemelte a meddőségi statisztikákat, ugyanis a nőknél a harmincadik, férfiaknál a harmincötödik életév után elkezd rohamosan csökkenni a termékenységi mutató.
  A meddőség oka nagyon sok esetben egyszerű gyógyszeres terápiával kiküszöbölhető, ám ha mégsem, szóba jöhet egyszeri sebészeti beavatkozás, bizonyos esetekben pedig valamilyen asszisztált reprodukciós eljárás, azaz mesterséges megtermékenyítés.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank