Terhes vagyok?

Terhesség, áldott állapot, várandósság. Terhesség megállapítása. Terhességi teszt.


Ha Önben, benned felmerült ez a kérdés, akkor jó helyen jársz! A terhesvagyok.hu - várandósok, terhes kismamák részére kíván információt nyújtani a terhesség,várandósság témakörében.

a kilencedik hónap

A várandósság nyolcadik hónapja

kismama

A terhesség utolsó hónapja nem szól másról, mint a várakozásról.
A 37. héttől a pici bármikor világra jöhet, mert ekkor már érett újszülöttnek számítana. Nemritkán egy időjárási front váltja ki a szülés beindulását, így érdemes az orvosmeteorológiát is figyelemmel kísérni.

Mivel a magzat már elhelyezkedett a szülési pozícióba, a méh nem nyomja annyira a rekeszizmot, így a kismama fellélegezhet.

A szülés megindulását jelezheti a nyákdugó távozása, mely egy vastag, barnás képződmény, s gyakran hüvelyi folyásként észlelik a várandósok. De ez még nem jelenti feltétlen a vajúdás megindulását, csak azt jelzi, hogy a méhszáj kezd fellazulni.

Ha a magzat mozgásában változás áll be, fontos, hogy a kismama mielőbb értesítse az orvost vagy a védőnőt.

A méh produkálhat álösszehúzódásokat, melyek a valódi, szülési összehúzódásoktól úgy különböztethetőek meg, hogy sétálásra gyorsan elmúlnak, míg a vajúdáskor a méh fenti részéről indulnak ki, és végighaladnak egészen a lágyékig, mozgásra pedig nem csillapodnak.

Ha megváltozik a hüvelyi váladék mennyisége is minősége, mindenképpen értesíteni kell a szülész-nőgyógyászt, mert lehet, hogy a magzatvíz csordogál, az pedig a szülés megindulásának egyértelmű jele.

 

baba

A baba ekkorra már elhelyezkedik a szülési pozícióba, vagyis a feje beilleszkedik a kismedencébe.

A magzat belei az utolsó hónapban már mekóniumot termelnek, mely lényegében az első székletet képezi a megszületés utáni órákban. Ez egy sötétzöld színű, kenőcsös, sűrű anyag, mely a máj, az epe és a hasnyálmirigy váladékaiból, a lenyelt hámsejtekből és lanugóból képződik.

Előfordul (főleg túlhordáskor vagy a szülés elakadásakor), hogy a mekónium a magzatvízbe ürül. Ha ez megtörténik, sürgősen császármetszéssel vagy a szülés megindításával világra kell segíteni az újszülöttet.

A magzatok testtömegében és testhosszában ilyenkor már jelentős eltérések tapasztalhatóak.

 

A terhesség nyolcadik hónapjában leggyakrabban felmerülő kérdések

  • El lehet kerülni a gátmetszést?

Ez elsősorban a szülést levezető orvos szemléletétől függ. Ha a szülő nő nem feltétlenül ragaszkodik a gátmetszéshez, ez mindenképpen jelezze a szülésznőnek, vagy a szülész orvosnak, így a kitolási szakaszban mérlegelni fogják a helyzetet, s ha a gát jól tágul, nem lesz szükség vágásra. A szülés előtt rendszeresen végzett intimtorna nagyban hozzájárulhat a gátizomzat ideális rugalmasságának eléréséhez, amivel elkerülhető a gátmetszés.

  • Mennyi ideig tart majd a vajúdás és a szülés?

A vajúdás időtartamát nagyban meghatározza, hogy hányadik szülésről van szó, illetve egyéni tényezők is szerepet játszanak. A vajúdás időtartama elég széles intervallumú, először szülő nőknél átlagosan 6–10 óra, de lehet ennél kevesebb vagy több, ugyanakkor ritkán haladja meg a 18 órát.
A túl gyors vajúdás sem tesz jót a babának, de a túl hosszúra nyúlt szülés is veszélyes lehet. A kitolási szak, ha nem jön közbe semmi probléma, általában 30–60 perc.

Linkek:
Keresned sem kell!

FaXuniL Kft (H-2220 VECSÉS Város utca 2., telefon:+36-30-256-8-255, adószám13017996-2-13)

Google PageRank